វិស័យដំឡូងមី នៅកម្ពុជា

ការរីកចម្រើន​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​នៃ​តំបន់​ដាំ​ដុះ​ដំឡូង​មី​ក្នុង​ទសវត្សរ៍​ចុងក្រោយ​នេះ បានធ្វើឱ្យ​ដំណាំ​ដំឡូង​មី ក្លាយជា​ដំណាំ​សំខាន់​ទី​ពីរ បន្ទាប់ពី​ស្រូវ​នៅ​ប្រទេស​កម្ពុជា​។ ដំឡូង​មី មាន​ចំណែក​ចន្លោះ​ពី ៣​ទៅ​៤​ភាគរយ នៃ​ផលិតផល​សរុប​ក្នុងស្រុក​។ ក្នុង​មួយឆ្នាំៗ ថវិកា​ប្រហែល​៣០០​លាន​ដុល្លារ​អាម៉េរិក ត្រូវបាន​វិនិយោគ ដើម្បី​ដាំ​ដុះ​ដំឡូង​មី​លើ​ផ្ទៃដី​ទំហំ​ធំ​ជាង ៦០០ ០០០​ហិកតា​។ ខណៈដែល​ការនាំចេញ​ភាគច្រើន​ជា​មើម ដំឡូង​មី​ស្រស់ និង​ចំណិត​ដំឡូង​មី​ក្រៀម មានតម្លៃ​ប្រហែល ៧២៨​លាន​ដុល្លារ​អាម៉េរិក​។ ប្រជាជន​នៅ ជនបទ​ច្រើនជាង ៩០ ០០០ (​ប្រាំបួន​ម៉ឺន​) គ្រួសារ រស់នៅក្នុង​ខេត្ត​ចំនួន​១៣ កំពុង​ប្រក​បរបរ​ដាំ​ដុះ​ដំឡូង​មី និង​ពលករ​ជាច្រើន​កំពុង​បម្រើការ​ក្នុង​វិស័យនេះ ក្នុងដំណាក់កាល​ផ្សេងៗ ដូចជា ដាំ​ដុះ ប្រមូល​ផល កែច្នៃ និង​នាំចេញ​។ កន្លែង​ប្រមូល​ទិញ​ផលិតផល​ដំឡូង​មី​មាន​ចំនួន ៥៥០ កន្លែង ភាគច្រើន​ស្ថិតនៅក្នុង​ខេត្ត ចំនួន​ប្រាំ ដូចជា ខេត្តបាត់ដំបង ខេត្ត​ប៉ៃលិន ខេត្តបន្ទាយមានជ័យ ខេត្ត​ឧ​ត្ត​រ​មានជ័យ និង​ខេត្ត​ត្បូងឃ្មុំ​។ ខេត្ត​ទាំងនេះ​មាន​ផ្លូវ​ត​ភ្ជាប់​ដោយផ្ទាល់​សម្រាប់​ការនាំចេញ​ដំឡូង​មី​ពី​ចម្ការ​នៅ​កម្ពុជា ទៅកាន់​រោងចក្រ​កែច្នៃ ឃ្លាំង​ស្តុក​ទុក និង​កំពង់ផែ​របស់​ប្រទេសជិតខាង​។ បន្ថែម​លើ​នេះ ក្នុងចំណោម​រោងចក្រ​កែច្នៃ​ម្សៅដំឡូង​មី ក្នុងស្រុក​ទាំង​ខ្នាតតូច និង​ខ្នាត​ធំ​ចំនួន​១៧ មាន​រោងចក្រ​ចំនួន​១៤ ដែល​នៅ​ដំណើរ​ការគិត​ត្រឹម​ឆ្នាំ​២០១៨​។ គួរ​កត់សម្គាល់ថា មាន​រោងចក្រ​កែច្នៃ​ម្សៅ​ថ្មីៗ​មួយចំនួនទៀត​កំពុងដំណើរការ​សាងសង់​។ រោងចក្រ​ចម្រាញ់ អេតាណុល​ពី​ដំឡូង​មី​ចំនួន ៧ បាន​ដំណើរការ​អស់​រយៈពេល​ជាច្រើន​ឆ្នាំ​មកហើយ​។​

​ដំឡូង​មី គឺជា​ដំណាំ​ក​សិ​-​ពាណិជ្ជកម្ម​សម្រាប់​ការនាំចេញ និង​មិនមែនជា​អាហារ​មូលដ្ឋាន​សម្រាប់​ចិញ្ចឹម ជីវិត​របស់​ប្រជាជន​កម្ពុជា​ឡើយ ប៉ុន្តែ វា​ជា​អាហារ​ដ៏​សំខាន់​មួយ​របស់​ប្រជាជន​ឥណ្ឌូនេស៊ី ឥណ្ឌា អាហ្វ្រិក និង អាម៉េរិក​ឡាទីន​មួយចំនួនធំ​។ នៅ​កម្ពុជា ដំឡូង​មី ត្រូវបាន​គេ​ប្រើប្រាស់​សម្រាប់​ផលិត​អាហារ និង​ចំណី សត្វ​តិចតួច ហើយ​ត្រូវបាន​នាំចេញ​ក្នុង​ទម្រង់​ជា​វត្ថុធាតុដើម​ស្ទើរតែ​ទាំងស្រុង ទៅកាន់​ទីផ្សារ ប្រទេស​ជិត ខាង​។ ភាគច្រើន​ដំឡូង​មី​ស្រស់ ត្រូវបាន​កែច្នៃ​ទៅជា​ម្សៅ​នៅ​ប្រទេស​វៀតណាម និង​ចំណិត ដំឡូង​មី​ក្រៀម សម្រាប់​ចម្រាញ់​អេតាណុល​ត្រូវបាន​ទិញ​ស្តុក​ទុក​នៅ​ប្រទេស​ថៃ​។​

​បន្ថែម​លើ​ផលិតផល​ដំឡូង​មី​ដែល​ខ្លួន​មាន ប្រទេសជិតខាង​ទាំងពីរ​នេះ​បាន​នាំចេញ​ផលិតផល​ដំឡូង​មី កម្ពុជា​ទៅកាន់​ប្រទេស​ចិន​និង​ទីផ្សារ​ផ្សេងៗ​ទៀត​។ ការនាំចេញ​ដោយផ្ទាល់​ពី​កម្ពុជា ទៅ​ប្រទេស​ចិន មាន ទំហំ​តូច​ដែលមាន​តម្លៃ​ត្រឹមតែ ១៥.៥ លាន​ដុល្លារ​អាម៉េរិក ឬ ៨១ ៤៩៧ តោន​សម្រាប់​ចំណិត​ដំឡូង​មី ក្រៀម និង ១០.៥ លាន​ដុល្លារ​អាម៉េរិក ឬ ៣០ ៩៣៧ តោន​សម្រាប់​ម្សៅ​មី នៅ​ឆ្នាំ​២០១៦​។ រហូតមក ទល់​ពេលនេះ​បរិមាណ​នៃ​ការនាំចេញ​ដោយផ្ទាល់​ពី​កម្ពុជា មិនទាន់មាន​ការកើនឡើង​គួរឱ្យកត់សម្គាល់ នោះទេ​។​

អត្ថបទពាក់ព័ន្ធនឹងវិស័យសំខាន់ៗផ្សេងទៀតនៅកម្ពុជា

Menu